Uncategorized

SMK SANZAC dapat peluang kenali Robot MOTIVE dalam Program STREET SMART- anjuran PETRONAS

28 Ogos – Dalam usaha mengurangkan kemalangan jalan raya, PETRONAS terus menyebarkan tip keselamatan jalan raya melalui program PETRONAS StreetSmart tahunan,  SMK SANZAC sungguh bertuah telah terpilih untuk memanfaatkan  peluang yang diberi.

Melalui bengkel 3 jam, pelajar didedahkan dengan pendekatan teori dan praktikal untuk memahami pentingnya berjaga-jaga dan selamat di jalan raya. Program ini bermula dengan persembahan menarik oleh PETROSAINS untuk menunjukkan konsep sains di sebalik keselamatan jalan raya, diikuti dengan taklimat keselamatan jalan raya oleh JKJR.

Pelajar diajar untuk membina model Kereta Pintar (Motive) yang lengkap dengan aspek keselamatan dengan mempelajari yang mereka gunakan untuk bersaing dalam simulasi Pengesanan Talian dan Penghadang Objek. Pelajar juga menyertai cabaran Be Bright, Be Seen di mana mereka telah dibimbing untuk membangunkan auto ringan yang boleh pakai menggunakan Microbit.

Harapan pihak PETRONAS agar pelajar bertindak sebagai  duta untuk mengingatkan keluarga, kawan dan komuniti mereka untuk mengamalkan langkah keselamatan jalan raya setiap hari.

Acara ini juga boleh didapati di beberapa sumber berikut: